Banking Today: Технологиите правят банките по-прагматични

Banking Today: Технологиите правят банките по-прагматични

Около това мнение се обединиха експертите в банковата конференция на Investor.bg Banking TodayТехнологиите ще направят банките по-прагматични и ще ги превърнат в невидими, а пътят на България към еврото е задължителен, но въпросът е кога да бъде извървян той – около тези мнения се обединиха участниците в голямата банкова конференция на Investor.bg Banking Today, която се проведе вчера (10.05.2022г.) в столичния хотел Hyatt Regency Sofia. По време на конференцията в два дискусионни панела на фокус бяха поставени темите за предизвикателствата пред бизнеса и финансовата сфера, присъединяването на България към еврозоната и новите технологии, които променят банките.

Ще се удължи пътят на България към еврото и трябва ли да продължава страната ни да се стреми към влизане в еврозоната на фона на динамичната международна ситуация около конфликта в Украйна, нарастващата инфлация и обезценяването на еврото от последните седмици коментираха икономистът проф. Красимир Петров, председателят на УС на Български форум на бизнес лидерите Левон Хампарцумян и Красимир Катев – управляващ партньор на Delta Capital Investments и бивш заместник-министър на финансите. Модератор на панела беше д-р Свилен Колев, експерт направление „Банкова политика и анализи“ в Асоциация на банките в България.

Вторият панел на Banking Today бе посветен на темата „Технологиите и банките, а модератор на разговорите бе главният редактор на Investor.bg Бойчо Попов. По време на него Георги Галчин, Chief Digital Transformation Officer в TBI Bank, направи прогноза, че в бъдеще банките ще станат невидими, финансовият живот ще се базира на визии, в които технологиите ще променят традиционния начин на банкиране. Деница Маджунова – ръководител отдел “Физически лица” в ПроКредит Банк, обясни, че в годините на пандемия приоритет при банките е станало привличането на хора, с които да се извърши дигитализацията.

Банките са близо до клиентите и успешното кредитиране е доказателство за това. В това увери Иван Иванов – директор „Банкиране на дребно“ в БАКБ. Същото мнение изрази и Борислав Диков – началник отдел „Дигитално банкиране“ в Пощенска банка, като коментира, че клиентите са оценили дигиталните канали като предимство и банките са насочили инвестициите си към тях. По думите му заради предпочитанията на клиентите офисите на банките няма да изчезнат в бъдеще.

Участниците във втория дискусионен панел коментираха още сигурността за банките и за техните клиенти. Според Недялко Димитров – оперативен ръководител „Продуктово развитие“ в Нетера, в геополитическата несигурност сред най-важните условия е банките да съхраняват информацията. По време на събитието той прогнозира, че в бъдеще биометрията ще е вградена при извършване на разплащания и така по-лесно ще се установява индивидуалната защита.

Даниел Алексиев – директор „Финтех услуги“ в БОРИКА, коментира, че организацията, която е в основата на платежната система в България, предоставя на потребителите специална уеб платформа за бърз и лесен отдалечен достъп до финансовия им профил.

Тенденцията при разплащанията е трансакцията да изчезне и да не се налага да влизаме в приложения, за да правим банкиране, а финансовите услуги да бъдат внедрени в операционната система. Това мнение по време на Banking Today застъпи пък Георги Георгиев – Manager Software Architectures, Smart IT, част от MFG.

Повече информация от дискусиите на Banking Today може да откриете на Investor.bg, както и на Investor Media PRO

Генерални партньори на Banking Today са Пощенска банка и ПроКредит Банк. Основни партньори на събитието са MFG, БОРИКА АД и Българо-американска кредитна банка. Banking Today се провежда с подкрепата на TBI BankNeterra и Acronis.

Институционални партньори на събитието са Българската стартъп асоциация, Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ), Българската финтех асоциация, CEED Bulgaria, Sofia Tech Park, Betahaus Sofia, Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), Български форум на бизнес лидерите, Френско-българската търговска и индустриална камара и ГерманоБългарска индустриално-търговска камара.

Медийни партньори са Bloomberg TV Bulgaria, сп. BusinessGlobal и сп. „Мениджър“.

Banking Today: Технологиите правят банките по-прагматични
Към началото