Експертно жури ще определи победителя в първото в България телевизионното стартъп състезание „Дръзките“

 

Изявени имена от предприемаческата общност, визионери и професионалисти с богат опит в инвестиционната сфера ще бъдат жури в първото телевизионно стартъп състезание в България „Дръзките“, което Bloomberg TV Bulgaria организира. Те ще имат нелеката задача да определят големия победител в „Дръзките“. Кандидатстването за участие в проекта приключи на 15 септември. Своето желание за участие в „Дръзките“ са заявили повече от 40 представители на стартиращи компании. От тях менторите ще определят най-перспективните 21, които ще станат главни герои в телевизионното състезание.

Участниците в проекта ще получат възможността да представят по най-добрия начин своята иновативна бизнес идея. Чрез получаването на ценни съвети и полезни насоки от специалния менторски екип на „Дръзките“, те ще могат да доразвият и подобрят своите продукти и услуги. До финалната права ще достигнат седем участници, които ще се борят за първото място и голямата награда – достъп до финансиране, грантови решения, акселераторски програми и срещи с ключови ментори в Обединеното кралство. Седемте финалисти в „Дръзките” ще представят компанията си пред специалното жури, което ще  определи и големия победител.

Реномираното жури включва: Ивайло Славов, който е успешен български предприемач, уважаван експерт, визионер и утвърден лидер в технологичния сектор с над 30 години международен опит. Той е изпълнителен директор и член на Надзорния съвет на технологичната компания DIGITALL, чиято визия е да се превърне в европейски лидер в облачните услуги в сферата на дигитализацията. Ивайло има сериозен принос към развитието на технологичната индустрия в Централна и Източна Европа и активно участва в различни инициативи за развитие на бизнеса и образованието у нас. Той е сред основателите и членовете на борда на Българската асоциация за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST). Ивайло е и член на Управителния съвет на Германо-Българска индустриално-търговска камара (AHK), както и член на Настоятелството на Бургаски свободен университет. Той е бил и член на борда на директорите на Американската Търговска Камара (AmCham), където е бил и ръководител на съвета по дигитализация.

Силвия Павлова, основател на Orenda Group, също ще се присъедини към уважаемото жури на „Дръзките“. Тя завършва международен бизнес в Американското бизнес училище в Париж през 2007 г., като половината от обучението си прекарва в САЩ, Мексико, Китай и Хонконг. През 2004 г. печели състезание за предприемачество в Мексико и по този начин успява да финансира голяма част от пътувания си до края на следването. Работи в европейската централа на Nestle Pet Care Purina, където става част от екипа, отговарящ за логистиката и производственото планиране за всички 30 фабрики на територията на Европа. В България се присъединява към една от големите български фирми за бързооборотни стоки, а през 2014 г. решава да създаде своя козметична марка Wooden Spoon. Тя e създадена в края на 2014 година, като само 2 месеца по-късно започва износ в 8 държави. След година достига до 14 държави, а днес продуктите могат да бъдат намерени в 36 държави от Япония до Канада и САЩ. През 2018 година в производствената база започват да се произвеждат и частни марки, като днес компанията е приютила общо 46 чужди марки от целия свят.

Част от журито в „Дръзките“ ще бъде и Филип Ромбаут, който е далновиден предприемач, допринесъл за оформянето на голяма част от индустриалния пейзаж на българската индустрия през последните 25 години. Преди да дойде в България, Филип е специалист по сливания и придобивания в двe големи белгийски компании, където отговаря за продажбите на десетки бизнеси от различни сфери. През 1997 г. Филип е мениджър по придобиванията при приватизацията и първият главен изпълнителен директор на медна фабрика и рафинерия, която сега е най-голямата компания в България. През 2000 г. Филип става мениджър на един от най-успешните фондове за дялово инвестиране на Балканите. Година по-късно той става съсобственик на компания за торове в ликвидация и допринася за превръщането ѝ във високопечеливша компания без дългове, която днес работи на пълен капацитет в Европа. През 2014г. заедно със съпругата – Светлана Хънт, Филип основава фондацията Lucky Hunt Projects. Организацията има за цел да повиши „гласа на безгласните“ – малтретираните и бездомни животни, като същевременно с това ги свързва с деца, които са надеждата за едно по-добро утре.

Oсновни партньори на „Дръзките“ са Department for International Trade (DIT), British Embassy Sofia, Българо-американска кредитна банка, EY Bulgaria и IMPETUS Capital. Проектът се осъществява с подкрепата на Българска Банка за Развитие (ББР), SeedBlink, Morningside Hill Capital Management, Vitosha VENTURE PARTNERS, NV3 Fund и Innovation Capital.

Консултант по проекта е „СОФИЯ ФИЛМ“ ООД. Институционални партньори на „Дръзките“ са Българската стартъп асоциация (BESCO), Endeavor, Junior Achievement Bulgaria, Beyond, Британско-българската бизнес асоциация (БББА), Startup Factory, Sofia Tech Park, Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE), Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, Българската асоциация за дялово и рисково инвестиране (BVCA), GoStartups, CEED Bulgaria и Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ).

Медийни партньори са Investor.bg, Dnes.bg, Rabota.bg. Money.bg, Webcafe.bg, „Мениджър Нюз“ и Stolica.bg.

Експертно жури ще определи победителя в първото в България телевизионното стартъп състезание „Дръзките“
Към началото