Експерти очертаха предизвикателствата и възможностите пред финансовата и инвестиционната общност по време на Investor Finance Forum

Специализираната конференция на Investor.bg представи задълбочени и професионални дискусии в пет панела

Еврозоната, промените в макроикономическата среда през 2022 г., инвестиционните възможности и печелившите стратегии по време на криза обсъдиха във високо дискусионно ниво финансови експерти, инвеститори и бизнес анализатори по време на 11-ото издание на  Investor Finance Forum. Най-голямото събитие на финансовата и инвестиционна общност в региона, което водещият икономически сайт Investor.bg организира, се проведе на 4 ноември в хотел Hyatt Regency Sofia.

Ексклузивно участие в специализираната конференция взе Илия Лингорски, член на УС на БНБ. По думите му Българската народна банка работи ускорено с перспектива за въвеждане на еврото като национална валута от 2024 г. „С въвеждането на еврото като национална валута ние ще придобием суверенитет и ще придобием част от колективния суверенитет в еврогрупата, в евросистемата, в еврозоната. И на практика ще се върнем по единствения възможен начин за излизане от настоящия паричен режим към режим, в който има парична политика, режим, в който има независима валута и то валута, в която можеш да имаш абсолютна сигурност за привличане на средства за финансиране“, обясни той.

Лингорски изрази мнението, че българската икономика има висока степен на готовност както за въвеждане на еврото, така и за успешно функциониране в евросистемата.

Утвърдени лица и представители на капиталовите пазари, бизнеса и публичните компании очертаха пътя на макроикономиката в турбулентни времена по време на откриващия панел „Макроикономиката във времена на покачващи се цени, високи лихви и нестихваща несигурност“. Модератор на задълбочената дискусия беше икономическият журналист от Bloomberg TV Bulgaria Ивайло Лаков.

Според председателя на Съвета на директорите на ЕЛАНА Финансов Холдинг Камен Колчев инвестиционната среда и политика трябва да се променят, за да спечели България. Кризата в отношенията на развития свят и Китай дава огромни възможности, но трябват усилия на административно и институционално ниво.

Георги Ангелов, старши икономист в Институт Отворено общество – София, се съгласи с думите на Колчев, че е необходимо да бъде приета новата среда и да е налице повече отговорност. Той напомни, че в България “сме патологични песимисти и смятаме, че сме в перманентна криза”, но по думите му страната ни печели от енергийната криза и е вторият най-голям износител на ток в Европа.

По отношение на отражението на промените, свързани с политиката за лихвите на банковия сектор, Христо Христов, мeниджъp “Kopпopaтивни ĸoмyниĸaции” на Fіbаnk, изрази мнението, че „резултати лесно се постигат, по-важното е да се запазят“. Той прогнозира, че темповете на кредитиране ще се забавят в унисон с променената политика на централните банки, но е на мнение, че в турбулентната за страната ни среда е важно тя да поеме към еврозоната и да създаде условия за бизнес.

В рамките на панела Стивън Пейн, президент и главен изпълнителен директор на американската компания Linden Energy Holding, която придоби дял от 50% в “Овергаз”, прогнозира, че меката зима ще помогне на Европа да се справи с енергийните предизвикателства. Той даде за пример Германия, която преди Коледа ще открие първия си терминал за втечнен газ. Пейн изрази мнението, че очаква проблеми с доставките да има тази и следващата година, но прогнозира, че след това ситуацията ще се нормализира с алтернативни доставки. „Щом енергийните цени се стабилизират и инфлацията се успокои, България има шанс да стане енергиен хъб за Южна Европа“, допълни още той.

„Българската борса в новата реалност“ беше темата на втория панел от Investor Finance Forum, по време на който представители на beam пазара, публични компании, инвеститори и инвестиционни посредници коментираха ESG измерването и отчитането на устойчивостта на компаниите, както и новите инвестиционни възможности. Модератор на дискусията беше изпълнителният директор на Българска фондова борса доц. д-р Маню Моравенов. Той обяви, че от средата на ноември на Българската фондова борса (БФБ) ще започнат да се търгуват още 200 чуждестранни акции и сподели, че борсата се развива добре като обороти и ликвидност и въпреки сътресенията в световната икономика и геополитиката българският капиталов пазар е по-щадящ към инвеститорите на фона на спадовете, които се регистрират на другите борси.

Участниците в панела на форума, посветен на БФБ, се обединиха около мнението, че българският капиталов пазар е за инвеститори с дългосрочен хоризонт. Отделно се отчита увеличаване на броя на индивидуалните инвеститори в последните години. Според Димитър Георгиев, ръководител направление „Финансови пазари“ и член на Съвета на директорите на „ЕЛАНА Трейдинг“, българският пазар дава възможност за инвестиции с много добро съотношение риск/доходност. „Тази година, след рекордната 2021 г., има едноцифрен спад на SOFIX на фона на пълномащабна война на по-малко от 300 км от границите на България и рязкото покачване на лихвите. Изпращаме поне задоволителна година на пазара“, коментира той.

Представянето на българския капиталов пазар като „феноменално“ в контекста на развитието на световните пазари и геополитическата ситуация определи Драгомир Великов, главен инвестиционен мениджър на УД „Компас Инвест“. „Важно е инвеститорите на нашия пазар да имат дългосрочен, по-стратегически хоризонт на мислене“, смята той. По негово мнение се наблюдават положителни тенденции при броя на инвеститорите на борсата, както и на тяхното ниво и очаквания.

В рамките на задълбочената дискусия за ESG и влиянието на тези показатели върху бизнеса доц. д-р Маню Моравенов обясни, че основният натиск за промяна идва от страна на инвеститорите, които искат да правят вложения в стабилност.

Основните затруднения за бизнеса са свързани с това, че няма стандартна мерна единица за отчитане на ESG, като метър или литър, или валута, която да се ползва и да се прави съответното замерване. Това коментира Божидар Нейчев, старши съдружник на PwC за Централна и Източна Европа. По негови думи така по-трудно се задават цели. Нейчев сподели, че има и няколко различни институции, които подхождат различно към отчитането, така че въпросът кое е същественото, което е важно да се измерва, предстои да получи отговор.

Иван Щериев, главен изпълнителен директор на Македонската фондова борса, посочи, че ESG отчитането се възприема все повече от компаниите, както и че държавата планира да въведе задължение за част от бизнеса. „Борсата в Северна Македония конкретно има два проекта в тази посока“, посочи той. Създаден е нов кодекс за корпоративно управление и в неговите рамки има глава за ESG и допълни, че втората инициатива е ESG насоки за отчетност съобразно кодекса.

Пелагия Виячева, директор за връзки с инвеститорите на „Софарма“ АД, подчерта, че компанията още през 2006 г. е направила първия си ESG отчет съобразно десетте глобални принципа. Тя сподели и за някои инвестиции на дружеството в зелена енергия и подобряване на производствените процеси, така че да станат по-екологични.

Димитър Димитров, изпълнителен директор на „Алтерко“ АД, посочи, че всеки потребител и бизнес стъпка по стъпка може да постигне трайна устойчивост. „Навсякъде, където сме внедрили технологията ни, има спестявания на електроенергия до 43%“, подчерта той, като цитира измервания на компанията. По думите му зеленият преход се струва скъп на много хора, но тези инвестиции правят бизнеса и потребителите по-конкурентоспособни.

В момента има много добри възможности за инвестиране, включително и в облигации, а настоящите турбулентни времена предлагат много възможности. Това бяха част от тезите, които застъпиха участниците в третия панел от 11-ото издание на Investor Finance Forum, посветен на инвестиционните фондове. Модератор на дискусията беше Красимира Коджаманова, изпълнителен директор на „Селект Асет Мениджмънт” ЕАД.

Васил Сланчев, ръководител отдел „Частно банкиране и взаимни фондове“ в управление „Капиталови пазари“ на Пощенска банка, заяви, че взаимните фондове са добре позиционирани, като възможностите за достъп са доста по-опосредствени. Дори тази среда на нулеви лихви дава възможност да се търсят нови, интересни решения, коментира той и допълни, че регулярните инвестиции са нещо, което в тази динамична среда се отплаща. „Инвестирането винаги се отплаща, възползвайте се“, призова той.

Към мнението му се присъедини и Катина Пейчева, управител на “Кей Би Си Асет Мениджмънт НВ – клон България”. Тя посъветва инвеститорите да инвестират систематично, да продължават дори и в настоящите турбулентни времена. Тя посочи, че се наблюдава увеличена активност от страна на самите потребители, които са започнали активно сами да търсят алтернативи и как биха могли да запазят стойността на парите си, усещайки ефекта на инфлацията върху собствения си джоб.

По думите на Явор Ачев, мениджър за България в “Амунди Асет Мениджмънт”, инвеститорите започват да се ориентират как да сравняват по-добре фондовете. Той посочи, че началото на годината е било доста силно по отношение на наблюдавания от него бизнес. „Нашата индустрия през последните години, особено миналата, направи голям бум, много хора закупиха фондове“, отбеляза той и допълни, че за разлика от 2008-2009 г. не се наблюдават големи обратни изкупувания.

Това, което се случва на пазарите в момента, за последните сто години го е имало само три пъти.  Това подчерта Ивайло Пенев, изпълнителен директор и ръководител отдел „Управление на активи“ в “ЕЛАНА Фонд Мениджмънт”. По думите му все още е прекалено рано да се говори за смъртта на балансирания портфейл. Пенев напомни, че нормалното състояние на финансовите пазари е да има положителни лихви и наблюдаваме връщане към нормалния начин, по който работят те.

Финтех компаниите ще дърпат иновациите във финансовия сектор напред в следващите години, но банките няма да загубят бързо позициите си, защото ще играят роля в поддържането на традиционния бизнес, необходим на корпорациите. Това заяви на събитието Момчил Зарев, главен търговски директор на „Сирма Солюшънс“ АД, в рамките на четвъртия панел „Технологичното бъдеще на финансите и киберзаплахите пред него“. Модератор на разговора ще бъде главният редактор на Investor.bg Бойчо Попов.

Ръстът на ползването на финтех услуги в Европа расте значително в последните години, което е предизвикателство за банковите институции. Това предизвиква банките да се дигитализират – добро явление на пазара, защото помага за подобряване и на техните услуги“, коментира Лъчезар Венков, изпълнителен директор на MyFin.

По думите на проф. Даниела Бобева от БАН и преподавател във ВУЗФ, „ще има тенденция на търсене на пазарни ниши, особено при финтех сектора“. Тя изрази мнението, че финтех компаниите ще имат възможност да демонстрират своята идентичност чрез нишови и уникални продукти, защото търсенето на такива решения ще нарасне в условия на криза и несигурност.

Българският пазар дава чудесна възможност на финтех компаниите да тестват продукта си в малък мащаб, а след това да се насочат към по-големи пазари. „Ако успееш да се справиш с придирчивостта на българските клиенти и регулатори, то вероятно ще се справиш и в Западна Европа“, коментира Боян Казанджиев, оперативен директор на Iuvo.

”Активни инвестиции 101: кои са печелившите стратегии по време на криза?“ беше темата по време на закриващия панел на Investor Finance Forum. Модератор на разговора беше Павел Бандилов – изпълнителен директор на “БПД Индустриален фонд за недвижими имоти” АДСИЦ. В специално видео интервю за Investor.bg Али Першембе, финансов анализатор и инвестиционен консултант, посочи, че моментът е добър да се обмислят странични дейности в случай на загуба на работното място.

Сега е времето безмилостно да преразгледате бюджета си и да подсилите парите си „за черни дни“, дори може би да обмислите странично занимание, за да се подготвите за евентуална загуба на работното място. Може би също така е време да научим ново умение или да диференцираме нашите доходи“, посочи той.

Стойчо Недев, съосновател и технически директор на „Давид Холдинг“ АД, обаче изрази мнението, че не е задължително да се мисли за допълнителни занимания. „Човек, който знае как да инвестира парите си, тоест да управлява риска, може да печели във всяка ситуация. Трябва малко да се приземим – твърде високо летяхме и твърде близо до слънцето. Някои хора ще паднат доста тежко“, прогнозира Недев.

Подобен съвет даде и предприемачът и инвеститор Любомир Леков. Той обясни, че е редно да подбираме компаниите, в които инвестираме, като се следи случващото се с дадения бизнес. „Ако човек няма време да го прави, няма да е добре информиран“, предупреди Леков.

Финансовият консултант Бисер Манолов обаче изрази малко по-различно мнение. „За мен лично най-голямата тема е инфлацията. Имам разбиране, че инфлацията никога не изчезва – когато се говори за инфлация, се говори с полуистини. Реално тя намалява номиналния размер на държавния дълг, тя е процес, който пълни държавната хазна без допълнителни усилия от страна на държавата. Според вас държавата има ли интерес от високата инфлация?“, каза Манолов.

Според Страхил Иванов, мажоритарен собственик на ЯВЛЕНА, недвижимите имоти винаги са място за инвестиция, зависи в какво, кога и как. „Когато пазарът не е толкова силен, най-доброто е да се купуват подценените активи – в момента това са магазините, земите около градовете, в затворени комплекси и селища, но с висок стандарт на обитаване“, каза той.

Единствените хора, които трябва да купуват в момента, са тези, които нямат никакви акции. За други препоръчвам да излязат от всички спекулативни акции и да си задържат добрите. Много е лесно да сте дългосрочни инвеститори, когато четете книги и парите не са ваши, но внимавайте колко дългосрочни инвеститори ще бъдете“, допълни Недев.

Генерални партньори на конференцията са Fibank, Аурубис България и ,,Главболгарстрой Холдинг” АД. Основни партньори на събитието са Management Financial GroupАлтерко АД, ЕЛАНА Финансов Холдинг и Сирма. Събитието се организира с подкрепата на Amundi Asset Management, Compass Investment, Българска фондова борса, Johnnie Walker, хипермаркети HIT Max и онлайн супермаркет Shop.Gladen.bg и Девин ЕАД. Официален автомобилен партньор на събитието е PORSCHE SOFIA IZTOK|VW.

Институционални партньори на Investor Finance Forum са Френско-българска търговска и индустриална камара, Германо-Българска индустриално-търговска камара, Българска стартъп асоциация(BESCO), Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, BetahausSofia, CEED Bulgaria, SofiaTechPark, Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE) и Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ).

Медийни партньори са Bloomberg TV Bulgaria, Dnes.bgсп. BGLOBAL и „Мениджър Нюз“.

Експерти очертаха предизвикателствата и възможностите пред финансовата и инвестиционната общност по време на Investor Finance Forum
Към началото